تاثیر آنی استفاده از بریس زانوی محافظت‌کننده بر نیروهای عکس‌‌العمل زمین در افراد مبتلا به زانوی ضربدری طی فرود

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 کارشناس ارشد بیومکانیک ورزشی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

2 دانشیار گروه بیومکانیک ورزشی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

3 کارشناس ارشد فیزیولوژی ورزشی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

4 دانشجوی دکتری فیزیولوژی ورزشی، دانشگاه آزاد اسلامی ساری، ایران

5 دانشجوی دکتری فیزیولوژی ورزشی، گروه تربیت‌بدنی و علوم ورزشی، دانشکده علوم تربیتی و روان‌شناسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

چکیده

هدف:
زانوی ضربدری از مهم­ترین ناهنجاری ­های اندام تحتانی است که ورزشکاران را به علت عدم توازن وزن در بخش­ های داخلی و خارجی زانو در معرض خطر آسیب ­دیدگی قرار می ­دهد. بنابراین هدف از پژوهش حاضر تاثیر آنی بریس زانوی محافظت ­کننده بر نیروهای عکس ­­العمل زمین در افراد مبتلا به زانوی ضربدری طی فرود بود.
روش بررسی:
پژوهش حاضر از نوع نیمه ­تجربی و آزمایشگاهی بود. در این پژوهش تعداد 10 پسر مبتلا به زانوی ضربدری در گروه آزمایش (با میانگین سن (سال): 2/28 ± 21/71، قد (متر): 0/07 ± 1/89، وزن (کیلوگرم): 10/56 ± 74/69 و شاخص توده بدنی (کیلوگرم بر متر مربع): 0/85 ± 23/64)  و 10 پسر سالم (با میانگین سن (سال): 2/96 ± 23/14، قد (متر): 0/06 ± 1/82، وزن (کیلوگرم): 9/89 ± 75/14 و شاخص توده بدنی (کیلوگرم بر متر مربع): 1/98 ± 24/77) که هیچ گونه اختلالی در اندام تحتانی نداشتند به عنوان گروه کنترل انتخاب شدند. از دستگاه صفحه­ نیروی سه محوره برتک (Bertec Corporation, Columbus, OH) برای ثبت اطلاعات نیروهای عکس ­العمل زمین استفاده شد. جهت تحلیل ­های آماری از نرم افزار اس­پی­اس­اس نسخه 21 و آنالیز واریانس با اندازه ­های تکراری در سطح معنی­داری 0/05>P استفاده شد.
یافته ­ها­:
نتایج بین گروهی نشان داد اوج مؤلفه عمودی (0/002=p)، و زمان رسیدن به اوج مولفه عمودی (0/004=p)، نیروی عکس ­العمل زمین در دو گروه کنترل و زانوی ضربدری اختلاف معنی ­داری داشت. نتایج درون گروهی نشان داد اوج مولفه عمودی (0/001=p)، و زمان رسیدن به اوج مولفه عمودی 0/001=p)، نیروی عکس ­العمل زمین در گروه زانوی ضربدری در پس ­آزمون در مقایسه با پیش ­­آزمون به ترتیب 44/3 و 34/9 درصد کاهش معنی ­داری داشت.  همچنین هیچ یک از متغیرها در گروه کنترل در پس ­آزمون در مقایسه با پیش ­آزمون اختلاف معنی­داری نداشتند.
نتیجه ­گیری:
با توجه به نتایج تحقیق می ­توان نتیجه گرفت که استفاده از بریس زانو در این افراد توانسته ثبات مفصل زانو را افزایش دهد و باعث جذب نیرو طی فرود گردد. از این رو شاید استفاده طولانی مدت از این نوع بریس ­های محافظتی بتواند سایر مولفه­ های نیروی عکس­ العمل زمین را نیز بهبود بخشد.

کلیدواژه‌ها